KotimaaKoulutRikokset

Koululaisia kuula-aseella ampuneet pojat saivat sakkoja Porvoossa

Kolmea oppilasta ammuttiin kasvoihin kuula-aseella välitunnin aikana porvoolaisessa koulussa viime vuonna – tekijät selviävät sakkorangaistuksilla

Johdanto

Porvoossa viime vuonna sattunut vakava kohtaamisto on saanut ratkaisunsa, kun koululaispojat, jotka ampumassa kuula-aseella, tuomittiin sakkorangaistuksiin. Tapahtumassa kolmea oppilasta ammuttiin kasvoihin kuula-aseella kesken koulupäivän välitunnilla
. Todella tapahtunut herätti laajaa keskustelua kouluturvallisuudesta ja aseiden tuomisesta kouluympäristöön.


Tapauksen käsittelemä on herättänyt ajatukset siitä, ovatko nykyiset rangaistusmenetelmät mahdollisia alaikäisten toimissa vakavissa olosuhteissa. Porvoon tapauksessa ei ole kuitenkaan valitettavasti yksinään omassa lajissaan, sillä kuula-aseisiin liittyviä vaaratilanteita on paljon muuakin Suomessa raportoitu.

Viimeisimmät tapahtumat

Porvoon kouluampumistapauksen yksityiskohdat

Porvoon koulussa tapahtui vakava välikohtaus, kun kolmen lasta kuulaa-aseella ammuttiin kasvoihin välitunneilla. Lapset olivat kouluun rehtorin mukaan samassa tuulessa päättäneet ampua aseella ympäriinsä, josta johtuen syntyi vaarallinen tilanne koulualueella.


Tapauksessa kipeitä oppilaita oli oltava pyydetty terveydenhuollossa vammojen tarkistamiseksi.
Poliisi etsivät murhayritystä ja paljastivat taistelutilassa olleet aseelliset tekijät nopeasti. Tekoon vastuun herättäneet pojat joutuivat oikeudelliseen vastuuseen toimestaan tehdystä. Oikeusprossin loppujen loikkailemana pojat tuomittiin sakkorangaistuksiin. Koska oli kyse alaikäisistä henkilöistä, ei ole julkaistavissa tarkempia yksityiskohtia rangaistuksen koon suuruudesta tai taustasta vastaaville tekijöille.
Koulun johto on tilanteen jälkeen paksuneet valvonnan ja järjestänyt turvallisuuskoulutusta henkilökunnalle ja oppilaille. Vanhemmille ovat myös järjestetyt infotilaisuudet, joissa vanhemman vastuu kouluturvallisuuden ja lapsien aseiden käytön valvonnan alaisuuteen on käsitelty.

Kuula-aseiden aiheuttamat vaaratilanteet Suomessa

Porvoon tapausta ei kumminkaan ole ainoana Suomessa laadussaan. Viime aikoihin on raportoitu monia kuula-aseisiin liittyviä vaaratilanteita maan monelta puolelta. Kuten esimerkiksi Pihtiputaalla taaperoikäisen pojan ampui kuula-aseella sukuelimiin leikkipuistoon. Isä ja äiti kuulivat kummastavat “pop pop pop” äänet, mutta poliisi ei ole kyennyt selvittämään, olihan se vahinko tai tahallinen toiminta.
In addition, Paraisilla kolme poikaa synnytti pelkoa paikallisessa S-marketissa, kun yhdellä heistä nähtiin kuula-ase kädessään. Vaikka tilanteessa ketään ei uhattu, synnytti se silti pelkoa paikallisissa asukkaiden keskuudessa ja johti poliisitehtävään Myös Oitissa nuoret miehet ovat synnyttäneet pahennusta kuula-aseella ja veitsenpyörityksellä Taustatiedot ja konteksti.

Kuula-aseiden lainsäädäntö ja valvonta Suomessa

Suomessakin kuula-aseita määritellään ilma-aseiksi, ja niiden hallussapitoa säätelevät ampuma-aselaissa. Kuula-aseet eivät ole niin vaarallisia varsinaisista tuliaseista kuin ne ovat, mutta suuret osuudet silti saavat lujempia vammoja silmiin tai muihin herkkiin kohteisiin osuessaan. Alle 18-vuotiailta vaaditaan huoltajan esimukaa kuula-aseen ostamiseen, ja käytön tulee tapahtua asianmukaisessa ylitarkkailussa.


Kouluympäristöön armeijan tuominen aseina on ehdottomasti kielto, ja useissa koulussa tiukkakin sääntökirjoitus on tehty jopa aseleluille ja replikoille. Erityisesti viime vuosina tapahtuneissa välikohtauksissa monet koulut ovat pakanneet tiivistämään sääntöjään sekä valvontansa varmistamaan turvallisuus.

Kouluväkivallan trendit ja ennaltaehkäisy

Väärinkäytöstä ja kiusanteosta on jo pitkn kärsitty suomalaisissa kouluissa ongelmana.Vastatoimintana tähän ongelmaan on toteutettu erityisesti KiVa Koulu -ohjelmantyyppisiä hankkeita pyrkimysoliovarhaista puuttumista uhkaaviin tilanteisiin sekä ennaltaehköistä niitä useilla kouluilla.


Opetusministerö ja kulttuuriministerö ovat yhdessä kehitelleet strategioita kouluturvallisuuden parantamiseksi, mukaan lukien turvasunnitelmat, evakuointiharjoitukset ja henkilökunnan turvakoulutus., Kun opaskirja on käyty läpi., Pyritään tunnistamaan oppialaidien hyvinvoivaiisuutta varhaieessa vaiheessa myös lisättyjen oppilaeshoitoresurssien avulla.

Tulevaisuuden näkymät

Rangaistusten riittävyys ja ennaltaehkäisevät toimet

Tapaukset kuten Porvoon tapaus herättävätkysymykseen siitä onko nykyiset rangaistuskäytännöt riittäviä vakavissa alaikäisten tekemissä rikoksissa.Typillinen seuraamus ensikertalaisille alaikäisrötöksiin syyllistyneille on sakko mutta asiantuntijat ovat erimielisiä sen tehokkuudesta.Osa asiantuntijoista kannattaa sovittelevaa ja kasvatukseen perustuvaa lähestymistapaa kun taas toiset vaativat tiukempia rangaistuksia turvaamismielessä.


Suomen koulut ovat lisänneet turvaustoimiaan estääksensä vastavaavia tapauksia tappelematta ennakkoon. Useissa kouluissa on otettum käyttöön metallinpalistimimet ja tutkimukset ja henkilöstö opetetaan tunnistamaan mahdolliset uhkatilanteet ja toimimaan niihin oikein.

Vanhempien ja yhteisön vastuu

Asiantuntijat korostivat vanhempien vastuun poikien aseiden käytön valvonnassa. Perheillä paljon kuula-aseiden vaaroilta ei välttämättä tiedetä riittävästi ja niitä usein pidetään harmittomina leluina. Huoltajat tulisi puhua lasten kanssa aseiden vaaroista ja taata, että lapset ymmärtävät aseiden käytön vastuullisuuden.


Yhteistyötä koulutiedoissa, vanhempien ja viranomaisten hallinnon välillä on kestänyt välittää hajautta, jotta koulut olisivat turvallisemmat oppimisympäristöt kaikille. Koulutiedoissa elävät säännöllisesti vanhempainiltamat ja tiedotustilaisuudet, joissa keskitytään kouluturvallisuuteen ja siihen liittyviin ongelmien aiheuttamiin tuntemuksiin.

Lopetuskappale

Porvoon kouluampumistapaus korostaa tärkeää seikka kaikkien hyvin jälleen kerran turvakoulut ja että ampuma-aseet voivat aiheuttaavakavia vammoja ja turhat vaaratilanteita oikeissa käsissä.Oikeuden määrätessä tekijöille sakon tässä tilanteessa on herännytlaihemmin laaja kesustelu suomalaisean yhteiskuntaan aseen hallinnasta,koulujenturvallisuudesta ja alueiden alennettujenetuuksista.Viranomaisten,koulujentevanhempiens ovat jatkuvassa yhteistyössä estääksensaminkäänlaisten tilanteiden nousemista esiili.Joka ihan jokainen voi omalla panostukella edistää turvaalulisyyttätarkastelemalla avoimestiasennusteita ampumisen vaaroista toimien vastuumielisesti.Jos tunnistat huolestuttavaatauti tai kuulet uhlaasuia,sillo olisi suotavaailmoittaa niistän välittömämstiaikuilisa tai viranomoisille.

Usein kysytyt kysymykset

1. Miten vakavia vammoja kuula-aseet voivat aiheuttaa?

Kivääriammuksista voi aiheutua vakavia vammoja erityisesti osuttaessa herkkoihin kohtiin kuten silmiin, kasvoihin tai sukuelimiin.Kivääriaseet ovat nykyään tehokkaampia ja voivat ampua luoteja jopa 100–150 metrin sekuntivauhdilla.Silmävaurion sattuesssa luodit voivat aiheuttaan pysyviä vaurioita kuten näkökyvyn laskua tai jopa sokeutumista.Tutkimusten mukaan vuosittain useita kymmenkiä ihmisiä joutuu sairaalahoitoon Suomessa johtuen kivääriammuksien aiheuttamista vammoista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen perusteella nuoret ovat yliedustettuna tapaturmia käsittelevissä tilanteissa, joissa on käytetty kuula-aseita. Monien asiantuntijoidemme arvioidaan olevan sitä mieltä, että monia onnettomuuksia voitettaisiin asianhallinnalla ja turvakoulutusta lisääntämällä tehokkaasti. Suomen silmalääketieteellinen yhteiskunta on tehny voimakasta työtä suojalasin käytön edellyttämiseksi kuula-asetyöskentelyssä .

2. Millaisia rangaistuksia alaikäiset voivat saada kuula-aseilla tehdyistä rikoksista?

Alle 18-v Rikkojan rankaiseminen eroaa Suomen lainsäädännön nojalla riippuen siitä onko kyseessä alaeikäinen vai täysi­ikäinen henkilö yleensä lievempi nuorisorangaistus kuulostaa sakoilta ja ehdoitettuilta vankeusrangastustuilta käytetään alle 15-v ei ole vastuu ikäänsä nähden mutta heitä voi kohdella lapsenantamistoimenpiteillä kuten sijoittamalla lastensuojeelu laitokseen tai perhekoti vakavat tapauksissa.

Vuodesta toisee käytännössä noin 500 alamaista nuorta tuomitaan rikoslain rikkomukset komentokeskuksen tilastoista tiedetään kertoisiin väkirikoksista vuosittain kerrottuihinuhraukseen vuodenvaihteen rinnalla alakoululaisten rangaistus on suunnatturikkominenuille erityisenä rangaistusmuotona joka sisltyyparkoitetaan valvonnan seuraamattomimmastautumisia palkatonta työtä ja vaihtelevia toimintaohjeita.koneluokittelu ensimmäinen vakavastahtaudesta kärsii usein sakkomaksulla kuten Porvoon tapaus KFV.

3. Miten koulut voivat parantaa turvallisuutta kuula-aseisiin liittyvien uhkien osalta?

Useita menetelmiä on käytössä koulujemme turvaamiseksi entisestään paremmin ja turvaaministerin aikeet ovat korkeat koko laajalla rintamalla tukea tämän päämäärän saavuttamista ja paljon työtä on tehty sen varmistamiseksi että Oppilaat Oppivat turvatut ja suojatut ympäristöt oppia kehitystavoitteiden niiden tasapainoinenn että että tarpeeksi henkilöstön liikunta- ja elämystilanteita heidän hallinnansa eikä vain syytettynä onnettomaan tilanteeseensa!

Valtion opetushallinnon turvaohjeissa painotetaan yhtenäistä turvakulttuuria kouluyhteisössä sitä korostaakseen oppilaiden osallistuvan aktiviisesti turvan edistämiseksi.Kouluilla on tapana järjestää säännöllisin välein turvakoulutusta ja harjoituksia erilaisten uhkatilanteiden varalle.Opinto-ohjaajien ja terveydenhuollon ammatillisten henkilöiden riittävä resursoiminen mahdollistaa nopean puuttumisen mahdollisesti huolestuttavaan käytökseen.

4. Miten vanhemmat voivat keskustella kuula-aseiden vaaroista lastensa kanssa?

Olisi suotavaa vanhempiensa kertoessa lapsille kuula‐aseiden vaaroista avata keskustelu rehelliseksi ja selkeäksi asiasta puhuen painottaakseen sitä seikkaa että kuula‐aseet eivät ole leikkikaluja vaan työkaluja joita käytettäessä edellytetään vastuitentuntoisuutta Mannerheim Lastensuojeululiiton asiantuntijat korostavat että on olennaista opetta lapsille että toisen ihmisen kohti osoittaminene teräaseella tai millä tahansa muulla aselajilla on aina väärin

Olisi järkevää vanhempiensa sopivan selkeät kotisäännöt koskien kuula-aseiden käyttöä niiden ollessa kotona saatavilla. Näihin ohjeisiin tulisi kuulua muun muassa suojalasin käyttöä vaativat tilanteet, ammunta vain valvonnan alla ja hyväksyttyjen ampuma-alueiden alueella sekä varmistaa, ettäase säilytetään lukitussakaapissa. Lastenkanssa on suositeltavaakeskinäinen keskuselu siitä, mitens toimia jos ystävä esittelee tai käyttääasetta vaarallisesti. Avoin vuoropuhelu auttaalasta ilmaisemaan helpoterhuolensa ja mahdolliset riskitilanteet.

5. Mitä tehdä, jos havaitsee koulussa oppilaan, jolla on kuula-ase tai muu ase?

Jos koulussa havaitaan oppilaalla kuula-ase tai jokin muukin ase, on tärkeää pysyä rauhallisuuden osoittaessaan päättäväistä toimintaotetta tilanteeseessaan Oppilaan tulisi hetimitely ilmoittaa havainnostansa lähimmälle opettajalle tai muulle koulun henkilökuntaan kuuluvalle aikuiselle Polisin ohjeiden mukaan ei tarvitsee yrittää itte olla sankari tilanteessa; on parempi hakeutua turvaavaan paikkaan odottomaan ammatillisten apulaitosten saavuttamista paikalle.

Koulujen hätäsuunnitelmiin sisältyy yleensä selkeät ohjeet aseiden löytämistilanteisiin varautumiseksi. Tavallisesti toimenpiteisiin kuuluu välitön ilmoitus rehtorille, tilanteen arviointia, mahdollinen evakuointitoimi ja yhteydenotto polisiin. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan opettajilla on oikeus ja velvoite tarkistaa oppilaan tavarat, jos on perusteltuja epäilyksiä vaarallisten esineiden hallussapidosta. Tärkeää on myös järjestää tilanteeseen liittyviä purku- elokuva-keskusteluja henkilöstölle ja oppilaille.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button